Citroen mayonaise

Citroen mayonaise

Citroen mayonaise

Je kunt er voor kiezen het met de hand te mixen of met een mixer, ik heb het met de hand gedaan en had de volgende dag wel spierpijn. Wel vond ik het erg leuk om te doen! 

Als je niet van citroen houdt kun je natuurlijk ook basic mayonaise maken, of een teentje knoflook erin doen, of bijvoorbeeld verse kruiden. Dit recept is natuurlijk een goed startpunt en vanaf daar kun je lekker verder experimenteren. Of niet he als je daar helemaal geen zin in hebt.

Hoeveelheid: 1 grote pot
Voorbereiding: 15 minuten
Kooktijd: 0 minuten
Wat heb je nodig: een mixer of garde

De ingrediënten:

 • 2 eidooiers
 • 2 eetlepels dijon mosterd
 • 2 eetlepels witte wijnazijn
 • 2 eetlepels suiker of agave 
 • 1 theelepel zout 
 • 500 ml zonnebloemolie
 • 50 ml extra vierge olijfolie
 • schil van 1 citroen

Hoe maak je het?

 1. Neem een grote kom en zorg dat je alles klaar hebt staan. Als eerste mix je de eidooiers met de suiker en de mosterd.
 2. Mix dit goed door totdat het een glad geheel is en de suiker goed is opgenomen. Het eigeel is ook iets lichter van kleur nu.
 3. Daarna de azijn, zout en schil van de citroen erbij. Weer goed mixen totdat het glad is. 
 4. Nu ga je druppelsgewijs de zonnebloemolie erbij doen, als je het met de hand doet vergt dit dus wel wat concentratie.
 5. Als je er te veel in een keer bij doet heb je kans dat het gaat schiften. Maar goed blijven roeren met de garde dan komt het zeker goed. Je kunt dit natuurlijk ook met zn tweetjes maken, de een houd de kom vast en schenkt de olie erin en de ander roert met de garde. En dan kun je afwisselen als de eerste persoon moe wordt 😉
 6. Als laatste mag ook druppelsgewijs de olijfolie erbij. Proef even of het na smaak is, je kunt er altijd nog wat extra zout bijvoorbeeld bij doen.
 7. Door de olijfolie en de citroen zal je mayonaise wel wat geler zijn dan dat dat je uit de supermarkt gewend bent. In ieder geval, dit was het, je mayonaise is klaar!
Deel op social media of bewaar dit bericht:

Geef een reactie