Je bekijkt nu Waarom is het zo duur om vegan te eten?

Waarom is het zo duur om vegan te eten?

Of je nou al jaren veganist bent en deze vraag heel vaak krijgt of wat vaker vegan probeert te eten maar je je afvraagt waarom het zo duur moet zijn. Deze blog is voor jou! Ik leg je uit waarom bijvoorbeeld de vegaburger duurder is dan een normale burger, waarom vegan eten in essentie niet duurder is en natuurlijk een heleboel tips om het wél betaalbaar te maken! Mocht je nou geen zin hebben om de hele blog te lezen, scroll dan even naar beneden, daar heb ik alle tips opgesomd.

Waarom de vleesvervanger duurder is dan vlees

Als je erover nadenkt is het natuurlijk best wel gek, het dier moet geboren worden, een aantal maanden gevoed en dan natuurlijk het ongezellige proces van het dier naar de verpakking, hoe kan het zo zijn dat dit hele proces toch goedkoper is dan een plakje van groenten en sojabonen? Het antwoord is eigenlijk heel simpel: Massaproductie en vraag en aanbod. De hoeveelheden dat aan vlees wordt geproduceerd is enorm, de hoeveelheden van de vegaburgers is veel kleiner. Daarnaast is vlees als het ware merkloos en vleesvervangers juist van merken, en voor merk betaal je altijd wat meer. Wil je hier meer over lezen? Elle heeft een kort en duidelijk artikel geschreven hierover: https://www.elleeten.nl/food-news/a26864639/vlees-goedkoop-vleesvervangers-duur/

Basic eten

Laten we beginnen bij het begin, waarom het dus eigenlijk niet duur is om veganistisch te eten, is omdat je al die bijzondere producten zoals vleesvervangers niet perse nodig hebt. Aardappels, bonen en een broccoli zijn helemaal niet duur, zeker niet als je het vergelijkt met het eten van vlees of vis. Ik begrijp natuurlijk als geen ander dat dat misschien wat saai is maar hier wat afwisseling in vinden is een stuk gezonder en leuk voor de portemonnee. Eet bijvoorbeeld een paar keer week basic foods en een paar keer per week eet je al die lekkere dingen zoals vega kip. 

Zelf maken en foodprep

Dan een volgende tip is: ga de keuken in! Maak bijvoorbeeld zelf je granola, hummus en bonenburgers. Dit is een stuk betaalbaarder dan het uit de supermarkt kopen (en vaak ook wat gezonder). Daarnaast is het super slim om gerechten in batch te koken. Bijvoorbeeld chili sin carne, maak een grote pan en bewaar het in bakjes in de koelkast of vriezer. Zo kun je gewoon een bakje pakken en opwarmen in de pan. Ook super handig voor de dagen dat je druk bent.

Bonus

Wat misschien voor de hand liggend is maar toch een goede tip, koop in de aanbieding. Heel vaak zijn de vleesvervangers, plantaardige yoghurts en spreads in de aanbieding. Sla dan lekker in! Vaak zijn producten gewoon een week of 2 houdbaar. Mocht je nou geen zin hebben om altijd de aanbiedingen te checken, volg bonusvegan op Instagram, zij zet iedere week, van iedere supermarkt, alle vegan aanbiedingen op een rijtje, echt zo leuk!

Tot slot

Wat ik als laatste wilde zeggen is dat er wel echt steeds meer betaalbare producten op de markt komen. Supermarkten maken allerlei producten met hen huismerk. Zoals Albert Heijn met een haver crème fraîche en de Aldi met vegan balletjes. Dus kijk bij verschillende supermarkten wie welke producten heeft. En dan echt als aller allerlaatste, voor iedereen die dagelijks of wekelijks de keuze maakt om steeds vaker een plantaardig product te kopen in plaats van dierlijk, echt super super goed!

Tips op een rijtje

  1. Eet meer basic zoals aardappels en rijst
  2. Maak dingen zelf zoals hummus en granola
  3. Mealprep in grote batch en bewaar in de koelkast of vriezer
  4. Koop in de aanbieding
  5. Huismerk van supermarkten
Deel op social media of bewaar dit bericht:

Geef een antwoord